Pressmeddelande 2024-01-05

Varför svarar du inte?
Dålig stämning i ny seriebok

Nästa fredag

Baksidestext
Krister är 31 år och bor i en andrahandslägenhet i Högdalen. På dagarna arbetar han på LM Ericsson vid Telefonplan och på fritiden läser han en franskakurs på Norra Real. Därifrån är det nära hem till mamma på Östermalmsgatan. Allt vore nog rätt så lugnt om det inte var för det här med Berit och alla känslor – allt det där som pågår inuti och mellan raderna.

Beskrivning
I ”Nästa fredag” redogör Tomas Z Westberg för ett antal telefonsamtal inspelade 1965. Allteftersom samtalen böljar fram och tillbaka mellan rena banaliteter kryper ångest och passiv aggressivitet fram. Det blir allt mer tydligt att vi bevittnar ett förhållande på upphällningen. Tomas Z Westberg skildrar i dessa ögonblicksbilder sin ångestfyllda pappa med ömhet.

Citat
– Tidigare har det tagit tre år för mig att teckna en seriebok och jag har alltid känt mig väldigt frustrerad över att det tagit så lång tid. När jag hittade rullbanden med de här gamla telefonsamtalen tänkte jag att det var en historia som var perfekt för att testa ett enklare och mer skissartat arbetssätt, och jag fick ytterligare inspiration från Gunnar Krantz krönika ”Nya sätt att skapa serier”. Jag gjorde mycket research för att datera inspelningarna och kartlägga min pappas liv vid den här tiden. Jag byggde även en skalenlig och möblerad modell av rummet där samtalen sker. Till slut kunde jag placera mig själv på samma plats och börja teckna, snabbt.

Notering
Gunnar Krantz är serietecknare och professor i visuell kommunikation vid Malmö Universitet och hans (ovan nämnda) krönika ”Nya sätt att skapa serier” kan läsas på seriekonst.se

Boktrailer – tzw.se/pressReleasedatum
”Nästa fredag” släpps den 15 januari 2024.

Biografi
Tomas Z Westberg (f. 1972) är en svensk serietecknare, konstnär och musikskapare. I seriesammanhang debuterade han år 2000 som manusförfattare. Hans första egna serieroman ”Total panik” (Syster Förlag) utkom 2015. Han har sedan dess bland annat gett ut de självbiografiska ungdomsskildringarna ”Synthare!” (2018) och ”Extrem!” (2021). ”Nästa fredag” (2024) är Tomas senaste seriebok och den första som inte är strikt självbiografisk.

Bokfakta
Titel: Nästa fredag
Författare: Tomas Z Westberg
Format: 148 x 210 mm
Omfång: 224 sidor
Bindning: Limbunden, danskt band
Färger, omslag: Fyrfärg
Färger, inlaga: Svart/vitt
ISBN: 978-91-987968-1-0
Förlag: TZW Produktion
Releasedatum: 2024-01-15
Försäljningsställen: nätbokhandeln (AdLibris, Bokus m.fl.)

Pressmaterial – tzw.se/press
Omslagsbild
Uppslag (häller upp te)
Sida (telefonsamtal)
Författaren med en rumsmodell
Författarporträtt

Kontakt
Vid frågor eller önskemål om kompletterande material, kontakta forlag@tzw.se